Με λουκέτο απειλούνται περίπου 45.000 καταστήματα λιανικής στις ΗΠΑ τα επόμενα πέντε χρόνια λόγω των eshops

Οι αναλυτές της UBS προβλέπουν ότι περίπου 45.000 καταστήματα λιανικής στις ΗΠΑ. θα κλείσουν τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό οφείλεται στην εξάπλωση των διαδικτυακών αγορών και την άνοδο των μεγάλων παικτών όπως ο κινεζικός ιστότοπος Temu και ο διαδικτυακός λιανοπωλητής Shein, που έχει έδρα τη Σιγκαπούρη. Αυτό προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο disruption στον χώρο του λιανεμπορίου.

Η κατάργηση αυτών των καταστημάτων θα ευνοήσει τους μεγάλους λιανοπωλητές όπως η Walmart Inc. και η Target Corp., ενώ θα θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους μικρότερους. Σύμφωνα με τους αναλυτές, περίπου 16.500 από αυτά τα καταστήματα που μπορεί να κλείσουν είναι εκείνα που προσφέρουν είδη όπως ρούχα και σεντόνια. Τα πολυκαταστήματα θα μπορούσαν να πληγούν ιδιαίτερα σκληρά, σύμφωνα με το MarketWatch.

Στο σημείωμά τους τη Δευτέρα, οι αναλυτές της UBS επεσήμαναν ότι η βασική τους υπόθεση είναι η συνεχής αύξηση της διείσδυσης του ηλεκτρονικού εμπορίου, με αποτέλεσμα οι συναλλαγές να γίνονται όλο και περισσότερο στο σπίτι του καταναλωτή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη ανάγκη για φυσικά καταστήματα. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι το επόμενο κύμα διείσδυσης του ηλεκτρονικού εμπορίου μπορεί να ενισχυθεί από τρίτους παίκτες όπως οι Temu, Shein και άλλοι, οι οποίοι δεν έχουν φυσική παρουσία στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανάλυση της UBS, από το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, υπήρχαν συνολικά 958.533 καταστήματα λιανικής στις ΗΠΑ. Από αυτά, το 58% διοικούνταν από εταιρείες με λιγότερους από 20 υπαλλήλους, ενώ το 69% λειτουργούσε από αλυσίδες με λιγότερους από 500 υπαλλήλους. Εκτιμάται ότι για κάθε αύξηση 1% στη διαδικτυακή διείσδυση στις ΗΠΑ, περίπου 8.000 καταστήματα λιανικής θα έπρεπε να κλείσουν.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η αύξηση των ενοικίων, των μισθών και άλλων δαπανών, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις σε ψηφιακές παραγγελίες, θα επιταχύνει το κλείσιμο των καταστημάτων. Επιπλέον, η απροθυμία των τραπεζών να δανείσουν στους λιανοπωλητές, ένα φαινόμενο που επιδεινώθηκε το πρώτο τρίμηνο, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα καταστήματα που θα κλείσουν.

Οι αναλυτές της UBS επισημαίνουν ότι πολυκαταστήματα όπως η Nordstrom Inc. και η Kohl’s Corp. είναι ευάλωτα στις τρέχουσες εξελίξεις, αλλά εκφράζουν αισιοδοξία για εταιρείες όπως η κατασκευάστρια παπουτσιών για τρέξιμο On Running και η Deckers Outdoor Corp., η οποία παράγει τις μάρκες παπουτσιών Ugg, Hoka και Teva. Αναφέρουν ότι αυτές οι εταιρείες τείνουν να πωλούν προϊόντα απευθείας στους καταναλωτές χωρίς να εξαρτώνται από τα φυσικά καταστήματα.

Η Express Inc., μια εταιρεία λιανικής πώλησης ρούχων, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι είχε καταθέσει αίτηση προστασίας του κεφαλαίου 11 κατά της πτώχευσης και προτίθεται να κλείσει δεκάδες καταστήματα. Επίσης, η Bed Bath & Beyond Inc. έχει κλείσει όλα τα φυσικά της καταστήματα μετά την πτώχευσή της πέρυσι, αν και συνεχίζει τη λειτουργία της διαδικτυακά μετά την εξαγορά της από την Overstock.com. Τέλος, η αλυσίδα πολυκαταστημάτων Macy’s Inc. ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι σχεδιάζει να κλείσει 150 καταστήματα με στόχο να προστατεύσει την αξία της και να δημιουργήσει μια “πιο σύγχρονη” επιχείρηση.

spot_img
spot_img
spot_img

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας
Related articles

10 στρατηγικές για να αυξήσετε το engagement στις αναρτήσεις σας Social Media

Η ενίσχυση της εμπλοκής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι...

5+1 πλεονεκτήματα του Digital Marketing για μια σύγχρονη επιχείρηση

Το Digital Marketing έχει εξελιχθεί σε ένα κρίσιμο εργαλείο...

Τι είναι το Guerilla Marketing;

Το Guerilla Marketing είναι μια δημιουργική και επαναστατική προσέγγιση...

Ανάπτυξη Επιχείρησης: Growth Marketing vs Digital Marketing

Η ανάπτυξη μιας επιχείρησης στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο απαιτεί...

2 στους 5 πελάτες ανησυχούν για την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης

2 στους 5 πελάτες (43%) ανησυχούν για την ηθική...